Każda kuchnia, z każdego regionu świata, posiada charakterystyczne dla siebie przyprawy. W kuchni śródziemnomorskiej królują takie zioła, jak oregano czy bazylia, kuchni bałkańskiej, czy też arabskiej, albo azjatyckiej częściej spotkamy inne ziołowe przyprawy. Od dobrania stosownych przypraw, zależy w największym stopniu końcowy smak każdej przyrządzanej potrawy. Z tego też względu, jeśli zajmujemy się przyrządzeniem potrawy, która pochodzi z innego regionu świata, warto zaopatrzyć się oprócz głównych składników takich jak np. mięso, w stosowne przyprawy typowe dla danej kuchni. Zioła, są rodzajem przypraw, szczególnie aromatycznym, oraz posiadającym niepowtarzalne walory smakowe. Wbrew pozorom, przyprawy ziołowe, nie wykorzystywaną się tylko podczas przygotowywania rozmaitych sałatek itp. Także zioła w zupach, mięsach, odgrywają pierwszo planową rolę. Jeśli zatem, chcemy przyrządzić wyjątkowy obiad, który zachwyci naszych gości, dobrze jest wybrać ze sklepowej półki odpowiednie ziołowe przyprawy, które dodadzą szlachetności naszej potrawie.

Comments are closed.